Αθήνα of Sweden!


Προχθές, κι εκεί που απολάμβανα το αγαπημένο μου ρολό κανέλας, πέφτει το μάτι μου στην γνώστή ανακοίνωση. Απλή, κομψή, κατανοητή, τόσο πολύ που αν αφήσεις τον δίσκο σου στην υποδεικνυόμενη θέση νιώθεις κομμάτι του καλού.
Γουλιά κοκα-κόλα: Έμπνευση! Τι, αν υπήρχαν τέτοιες ανακοινώσεις στους αθηναϊκούς τοίχους, με το ίδιο καλό πνεύμα κι αυτό τον ευγενικό τρόπο, κάτι δεν θα γινόταν; Πόσοι θα σηκώνανε το χέρι ν' απλώσουν την κόλλα ή το σπρέι; Κάποιους θα τους έπιανε το φιλότιμο, δεν μπορεί.
Να, έφτιαξα μια προσομοίωση, εύχομαι να μην μοιάζει τόσο εικονική. Και σκεφτείτε τέτοιες ανακοινωσούλες και σε κάδους απορριμάτων, στα παρτέρια των δέντρων, στις διαβάσεις των τυφλών. Και κόστος τίποτα, μόνο το ξεχασμένο μεράκι.

Σχόλια

  1. OI ΚΑΦΡΟΙ δε διαβάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εκτός από τους κάφρους υπάρχει και η πολυτραγουδισμένη καλλιτενχική δημιουργία των γκραφιτάδων που εκφράζονται βιάζοντας την αισθητική μας. Επί της ουσίας όμως, αυτή είναι αληθινά μιά πολύ καλή προσέγγιση, ίσως η μόνη που μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα, το να ρίξεις δηλαδή τον κάφρο στο φιλότιμο και να προσπαθήσεις να απευθυνθείς στην τσίπα που ίσως του έχει απομείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τις αφίσες αλλά τα ωραία γκράφιτι γιατί να μην υπάρχουν στους γκρίζους τοίχους?δεν μιλάω για τις μουντζούρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γκράφιτι πραγματικά είναι μόνο το 0,5%!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως κάποια γκραφίτι είναι πραγματικά έργα τέχνης. Δεν με ενοχλούν καθόλου πάνω σε ένα τοίχο. Άσε που ακόμα και οι κάφροι τα σέβονται και δεν τα ακουμπάνε (βλέπε στον τοίχο της Ελαϊς στην Πειραιώς) Αντιθέτως με ενοχλούν αφάνταστα κάθε λογής αφίσα για πανηγύρι, συγκέντρωση, πορεία κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στο ικεα βεβαια εχεις την εντυπωση οτι σε σεβονται και θες να τους το ανταποδωσεις.

    btw θα μπορουσαν να υπαρχουν χωροι που να επιτρεπεται το γκραφιτι και επισης χωροι για αφισες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει ήδη στην Αθήνα ένας χώρος που εφαρμόζει το "σύστημα ΙΚΕΑ": πρόκειται για το Μετρό. Εκεί ο χρήστης νοιώθει ότι τον σέβονται και για αυτό και εκείνος σέβεται τον χώρο. Πάντως η ιδέα σου, Athensville, είναι καταπληκτική και θα λειτουργούσε. Σε ένα κλειστό καφενείο στην Πλατεία Εξαρχείων εδώ και μήνες οι ιδιοκτήτες έβαλαν την εξής ταμπέλα: "Παρακαλούμε, μην αφισοκολλείτε, γίνεται ανακαίνιση". Ω, του θαύματος! Εδώ και μήνες οι τοίχοι παραμένουν καθαροί.
    Όσο για τα γκράφιτι συμφωνώ με guest 12:03:33 θα μπορούσαν να υπάρχουν χώροι για αφίσες έστω. Τα γκράφιτι τα περισσότερα δεν εκφράζουν παρά τον αρρωστημένο ναρκισσισμό του δημιουργού τους. Κάποια όμως, που έγιναν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των κτηρίων που τα φιλοξενούν, είναι συμπαθέστατα. Πάλι στα Εξάρχεια τέτοια δείγματα έχουμε στη Σολωμού κοντά στην πλατεία, στο κατάστημα Χαριλαόυ Τρικούπη και Ναυαρίνου, σε διάφορα σημεία της Καλλιδρομίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χμ εγώ πάλι αμφιβάλλω για την αποτελεσματικότητά του. . . . Άσε που έχει αυτό το στημένα υπερβολικά ευγενικό και παιδικά αναλυτικό του ικέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. mia poli kali idea!
    skeftikes na kanis episima aytin tin protasi ston dimo athineon me mia olokliromeni parousiasi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαχα! ωραία ιδέα! αλλά αυτή την περίοδο που οι φορείς όλων των ειδών φαίνεται να ζητούν γενικότερα "βοήθεια" από το κοινό, νομίζω μια τέτοια αφίσα θα έκανε τους Αθηναίους ακόμη περισσότερο έξαλλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το να σεβαστεί κανείς ένα χώρο προϋποθέτει ότι σέβεται πρωτίστως τον εαυτό του. Και νομίζω ότι ο αυτοσεβασμός έχει χαθεί προ πολλού.
    Παρόλα αυτά θα ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία, έστω κι αν έπεφτε στο κενό. Τουλάχιστον να γίνει μια προσπάθεια για κάτι διαφορετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν δεν υπηρχαν και αυτα τα graffiti και το street art γενικα στην Αθηνα,θα ηταν πολυ χειροτερα!Μην μπερδευετε τα graffiti με απλα tags,τα οποια ειναι πολυ ασχημα!Αν θελετε να λετε πως ειναι μια ζωντανη πολη θα πρεπει να δεχεστε και αυτα!Υπαρχουν πολυ καλες δουλειες και πολυ ωραια συνθηματα τα οποια ειμαι σιγουρη πως εστω και μια φορα τα εχετε δει και εχετε χαμογελασει η σας εχουν βαλει σε σκεψη!Το θεμα ειναι οι graffiταδες να ξερουν να σεβονται καποια κτηρια!Αλλωστε,αν δεν το ξερατε,η Αθηνα ειναι μια απο τις πολεις με τα περισσοτερα graffs!Οσο για τις αφισες πρεπει να επιτρεπονται σε καποια σημεια και να μην τις βαζουν με ατλακολ(η ο,τι βαζουν) για να βγαινουν ευκολα(και για να τις ξεκολλαω εγω πιο ευκολα γιατι ειναι ενοχλητικο)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. emena pantos tha moy traboyse to mati alla nomizo einai thema paidias kai to na ftiaksoyn tetoies pinakides kai na tis diabazoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εννοώ το tagging αλλά δεν έιναι ευρέως γνωστό σαν όρος γι αυτό έγραψα γκράφιτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπράβο Αthensville!!!

    Τρομερά εμπνευσμένο post. Δυστυχώς σε "απαίδευτους" πολίτες χρειάζονται τέτοιες οδηγίες... Εμείς όμως έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο πολιτισμένης συμπεριφοράς. Σε μία χώρα όπου θεωρείται δικαίωμα και "μαγκιά" η καταστροφή της περιουσίας του άλλου ( ιδιωτική ή δημόσια), το θεωρώ πολυτέλεια να μιλάμε για προσβολή της αισθητικής από graffiti, σκουπίδια, κτλ.

    Και φυσικά σε όσους θεωρούν την παραβατική συμπεριφορά κατά της αισθητικής της πόλης ώς "ελευθερία έκφρασης", αναφέρω πως στις πολιτισμένες χώρες έχουν και περισσότερη ελευθερία αλλά και πλήρη σεβασμό του αστικού περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επισης οι αλλες πολεις δεν εχουν τα δικα μας κτηρια!Ας παρουμε παραδειγμα καποιες ευρωπαικες πολεις οι οποιες ειναι μουσεια απο μονες τους με υπεροχα κτηρια αιωνων αλλα και καποια συγχρονα!Εμεις ενα απο τα καλα που ειχαμε ηταν τα νεοκλασσικα αλλα και αυτα τα εχουμε παρατησει και τα εχουμε γκρεμισει...Δες ολα τα υπεροχα σπιτια στο Μεταξουργιο στα οποια μενουν μεταναστες (σε πολυ ασχημες συνθηκες),μενουν ανεκμεταλλευτα...Να μου πεις,πρεπει να παει να βαψει ο αλλος επειδη ειναι ερημα?Ε,ναι λοιπον...καποιον χρειαζονται και αυτα να ενδιαφερθει...Και παντα μιλαω για αξιολογες δουλειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τοποθετώντας το δίσκο στη θέση του συμβάλλουμε μόνο στην διατήρηση της ατμόσφαιρας "πολιτισμού" ή μήπως και στη μείωση του προσωπικού; Τι άραγε σημαίνει το "για να κρατάμε τις τιμές χαμηλά"; Μήπως λιγότερα έξοδα για προσωπικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ολόκληρη έκθεση για κάτι αυτονόητο;
    ξέρω γω; μπορεί κ να πιανε. για λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πριν χρόνια είχα πάει σ'ένα πολυσινεμά μ'ένα φίλο και όταν τέλειωσε το φιλμ άφησε το αναψυκτικό και το ποπκορν του στο κάθισμα κι έφυγε. Πριν προλάβω να τον επιπλήξω μου είπε "σκέψου όμως αν το κάναμε όλοι και δεν προλάβαιναν οι υπάλληλοι να τα μαζέψουν, δε θα προσλάμβαναν κι άλλους για να προλάβουν τον καθαρισμό του χώρου πριν από την επόμενη προβολή?"

    Το ίδιο συμβαίνει και στο ΙΚΕΑ. Εννοείται ότι το κάνουν αυτό για να έχουν όσο το δυνατό λιγότερο προσωπικό και για κανέναν άλλο λόγο [στη θεσσαλονίκη είχε τριπλάσιους όταν άνοιξε]. Αν και προσωπικά μου έρχεται κάπως δύσκολο να αφήσω το δίσκο μου στο τραπέζι, αν το κάναμε όλοι συντονισμένα ή διαμαρτυρόμασταν που υπάρχουν δίσκοι στα τραπέζια ή ουρά στο ταμείο και στο εστιατόριο τότε ίσως σκέφτονταν να αυξήσουν το προσωπικό τους [και όχι να "τρέξουν" το ήδη υπάρχον].

    Τα παραπάνω βέβαια ισχύουν μόνο για το
    ΙΚΕΑ [τι άθλιο παρεμπιπτόντως αυτό το "η ΙΚΕΑ" που προσπάθησαν ατυχώς να επιβάλλουν..], η ιδέα που προτείνεις για την αφισοκόλληση είναι όντως άξια εφαρμογής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ή απλά θα έβαζαν τους ίδιους υπαλλήλους να κάνουν το διπλάσιο τρέξιμο. Δεν είναι ανάγκη να ψάχνουμε ευφάνταστες δικαιολογίες για την καφρίλα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. με κάλυψες Luc.

    Λιγότεροι υπάλληλοι σημαίνει καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή.
    Κι αν μη τι άλλο παράπονο δεν έχουμε απ' την ΙΚΕΑ, έδωσε την ευκαιρία σε όλους να φτιάξουν ωραίους χώρους στα σπίτια τους με λίγα λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αν και δεν αφορά την athensville, αλλά με την thessalonikisville, πόσο πολύ σχετικό με την συζήτηση..

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=46434

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. δεν έχουμε παράπονο από το ΙΚΕΑ; ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε τα έπιπλα τους ακριβότερα από όλες τις άλλες ευρωπαικές πόλεις δεν μας ενοχλεί;; εγώ θα έλεγα να στηρίξουμε λιγάκι τους επιπλοποιούς της γειτονιάς μας...

    όσο για τα γκραφίτι, ναι σε αυτά που ομορφαίνουνε αυτή την γκρίζα πόλη, όχι στα tags και σε βανδαλισμούς που καταστρέφουνε την δημόσια και ιδιωτική περιουσία. αλλά στην ελλάδα δεν υπάρχει σεβασμός στον δημόσιο χώρο ούτε από το ίδιο το κράτος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. sorry, αλλά λιγότεροι υπάλληλοι σημαίνει περισσότερο κέρδος για τον επιχειρηματία και περισσότερη ανεργία. Τόσο απλά. Το να προσπαθούν να μεταφέρουν τη κερδοσκοπία τους στο φιλότιμο των καταναλωτών το βρίσκω το λιγότερο ανήθικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συμφωνώ! Όταν πέρασα στο αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης το 2000, όταν δεν είχε ανοίξει ακόμη το ΙΚΕΑ, τα επιπλάδικα με έγδυσαν για παλιατζούρες που χάλασαν πριν περάσει χρόνος. Το 2005 που ξεκίνησα το μεταπτυχιακό τα αντικατέστησα με έπιπλα που κόστισαν σχεδόν τα μισά λεφτά, είναι εξαιρετικής αισθητικής και,παρά τις 4 μετακομίσεις, αντέχουν ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αναστασία, το κίνητρό του επαγγελματία για να συνεχίζει την λειτουργία της επιχείρησής του είναι το κέρδος. Προφανώς δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του Όπως με το πρόσφατο παράδειγμα του μετρό, όπου λίγο πριν τις εκλογές μπήκαν από το πουθενά σχεδόν 300 άχρηστοι υπάλληλοι, αν μια επιχείρηση αναγκάζεται να απασχολεί περισσότερους από όσους χρειάζεται, τότε, αργά η γρήγορα, θα εμφανίσει ζημίες και, εν τέλει, θα κλείσει.

    Και τότε να δεις ανέργους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Den xreiazetai na 3anaanakalupsoume ton troxo. Apla n' antigrapsoume tis kales idees twn allwn! (epitrepetai h' mallon epibaletai)
    H foto einai ap' to panta pentaka8aro Tokyo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εάν παρατάγαμε όλοι τους δίσκους του ΙΚΕΑ, θα αναγκάζονταν να προσλάβουν κι άλλους υπαλλήλους για να τους μαζέψουν. Το αυξημένο κόστος θα μετακυλιόταν στις τιμές και η ζήτηση θα έπεφτε. Τότε η εταιρεία ή θα περιόριζε την ανάπτυξη του δικτύου της ή θα απέλυε πλεονασματικό προσωπικό. Φανταστική πρόταση για τη μείωση της ανεργίας!
    Τα λέει πολύ σωστά ο Luc.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Athensville an elaves to mail mou tha ides oti ine to layout pou ixa stisi prin fygo apo IKEA!! Oste apo edo ebnefstikes........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς